Omgeving

Omgeving

Trots Op Torhout wil ijveren voor een aangename omgeving in Torhout, met aandacht voor duurzaamheid, milieu, natuur en klimaat.

Duurzaamheid

  • Verdere snelle verledding van openbare verlichting. Momenteel maakt meer dan 25% van de openbare verlichting gebruik van LED-lampen. Dit zou zo snel als mogelijk opgetrokken moeten worden tot 100%. Op die manier kan het elektriciteitsverbruik sterk dalen, en kan tegelijk het veiligheidsgevoel verhoogd wordt door verlichting ’s nachts te laten branden.
  • Trots Op Torhout wil inzetten op duurzame en betaalbare energie, o.a. door coöperatieve en participatieve initiatieven mogelijk te maken in de stad.
  • Recyclagepark (‘containerpark’) openhouden op alle weekdagen en op zaterdag (dus ook op maandag). Zo kunnen zelfstandigen of ondernemingen met een sluitingsdag op maandag makkelijker gebruikmaken van het containerpark.  
  • Voor sommige wijken, zoals Sint-Henricus, is het recyclagepark (containerpark) erg ver weg. Voor de inwoners van deze wijken zou het een enorme verbetering zijn mochten een aantal afvalsoorten ook lokaal in de wijk zelf gelost kunnen worden. Wij pleiten met Trots Op Torhout dan om een recyclagepark op Sint-Henricus te realiseren, eventueel met een beperkt aanbod (qua afvalsoort of timing).
  • Openbare compostplaatsen ook ‘s avonds open houden.

Leefmilieu

  • Trots Op Torhout wil een propere omgeving met meer vuilnisbakken in de Torhoutse straten, pleinen, parken en natuur/wandelgebieden. Nu zijn er te veel gebieden of trajecten waar geen enkele vuilnisbak te vinden is waardoor afval of hondenuitwerpselen op straat, in voortuinen of in de natuur belanden. Ook in de stationsbuurt zouden er veel meer vuilnisbakken moeten komen.
  • Meer bakken/putten voor sigarettenpeuken. Het is natuurlijk beter om niet te roken, maar weggegooide en rondslingerende peuken van mensen die er toch voor kiezen om te roken zijn een bron van ergernis en een vorm van hardnekkige vervuiling. Trots Op Torhout wil daarom meer bakken en putten voor sigerettenpeuken installeren als een vorm van zorgdragen voor inwoners en bezoekers.

Natuur

  • Torhout heeft heel wat leuke pleinen en parken, en dat is goed. Maar het is dan ook belangrijk om deze goed te onderhouden, en dat laat soms te wensen over. Dit gaat niet alleen over ’tuinonderhoud’ (gras, takken, bladeren), maar evenzeer over netheid, properheid, sfeer, en veiligheid. Veel mensen vermijden bepaalde parken (bv. Ravenhofpark) omdat ze zich er niet veilig voelen. Dat is jammer, en daar willen we met Trots Op Torhout iets aan doen.
  • Wij willen inzetten op het behoud, herstel en ontwikkeling van de kostbare natuur die er nu al in Torhout is, wat vaak eeuwenoude ecosystemen zijn. Trots Op Torhout ziet Natuurpunt Torhout hierin als belangrijke partner en ziet Groenhoevebos als prioritair gebied (Stad Torhout is nl. mede-eigenaar en Natuurpunt voert er het jaar rond beheerwerken uit, nu al op 13 van de 100ha). Andere pistes die we willen bespreken/onderzoeken met de betrokken partners:
    • Aankoop van gronden die interessant zijn om de bestaande natuur extra kansen te geven zichzelf te ontwikkelen;
    • Vernieuwde aandacht voor het wegbermbeheer;
    • Bestaande ruige gebiedjes behouden en kijken hoe men ze kan verbinden om ze verder te laten ontwikkelen;
    • Bestaande biodiversiteit behouden door elk groenelement dat toch verdwijnt ruimschoots te compenseren met nieuw groen (elke boom die in Torhout gekapt wordt, vervangen door meerdere nieuwe).
  • Volgens ons moet het stadsbestuur bewust omgaan met de impact van haar beslissingen op de omgeving (natuur, milieu en klimaat). Zo zou men vanuit de dienst Ruimte een duidelijke score kunnen toekennen aan de positieve/neutrale/negatieve impact van beslissingen van het stadsbestuur op de natuur, milieu of klimaat (gelijkaardig aan nutri- of eco-scores).
  • Trots Op Torhout stelt voor dat het stadsbestuur vanuit een voorbeeldfunctie voor haar bevolking de nodige investeringen doet zodat haar openbare gebouwen klimaat- en energie-neutraal worden tegen 2050 (aan de hand van een meerjarenplanning met opvolging). Daarnaast willen we een inventaris maken van het actueel verbruik van gas, elektriciteit, stookolie, leiding- en grondwater per openbaar gebouw en op basis hiervan dan concrete doelstellingen formuleren om dit verbruik op termijn te optimaliseren.