cultuur

Cultuur

Trots Op Torhout wil investeren in cultuur. Door culturele initiatieven te ondersteunen (met voldoende middelen en voldoende vrijheid/autonomie) wordt Torhout aantrekkelijker als cultuurstad. En dat heeft ook andere voordelen: het stimuleert toerisme, wat op zijn beurt positief is voor de lokale economie (shopping, horeca, handel, minder leegstand).

Er zijn in Torhout een aantal duidelijke knelpunten. Zo is er niet alleen een tekort aan ruimtes/zalen voor kleinere concerten, optredens, voorstellingen, of tentoonstellingen, maar ook aan geschikte locaties om te repeteren (bv. voor toneelverenigingen, harmonieën, muziekbands) en zelfs aan opslagruimten voor verenigingen. Dit leidt zowel tot een verschraling van het culturele aanbod in Torhout als tot een uitstroom van lokaal talent. Daarnaast is het reglement omtrent de werkingssubsidies voor de (culturele) verenigingen verouderd en aan vernieuwing toe.

Met de Torhoutse Cultuurraad als belangrijke partner, wil Trots Op Torhout zich richten op volgende punten:

  • Ontwikkelen van culturele hotspot site Club De B & CC De Brouckere. We stellen voor om Club de B verder uit te rusten en prioritair te gebruiken voor podiumkusten allerhande. Daarnaast willen we werken aan een efficiënter gebruik van de polyvalente ruimtes in het Cultuurcentrum. Door de aankoop van het voormalige RTT-gebouw kan de werking van het Cultureel Centrum verder uitgebreid worden. Dit zal bijdragen tot een grotere culturele aantrekkingskracht voor Torhout en kan tegelijk tegemoetkomen aan verschillende noden van verenigingen.
  • Trots Op Torhout wil een nieuwe ‘échte’ fuif- en evenementenzaal op maat realiseren voor onze stad. Dit moet uiteraard veel meer zijn dan een omgebouwde sportzaal (zoals bv. nu in De Mast, want daar kruipt te veel werk in voor vrijwilligers om de zaal bruikbaar te krijgen), en dienst kunnen doen als volwaardige fuif- en evenementenhal (zie ook onze voorstellen voor de jeugd en verenigingen).
  • Subsidies. Wij willen werk maken van een herziening van het subsidiereglement, zodat verenigingen beter ondersteund worden. Duidelijkere documentatie, eenvoudigere procedures en transparantere rapportering zijn hierbij cruciaal. We stellen o.a. voor dat het nieuwe reglement ruimte biedt voor maatwerk, zodat de verschillende noden en bijdragen van verenigingen beter worden erkend, zeker diegene die Torhout extern in de kijker zetten.
  • Herbestemming van de parochiekerken en -zalen. Op de korte termijn kan de herbestemming van de Don Boscokerk een uitkomst bieden voor het tekort aan repetitieruimtes voor koren en harmonieën. Ook parochiezalen kunnen beter en vaker worden ingezet voor culturele activiteiten. We stellen voor om (plannen voor) toekomstige herbestemmingen te integreren in een bredere plan om Torhout verder cultureel te ontwikkelen.
  • We vinden het belangrijk om de logistieke en infrastructurele noden van verenigingen mee te nemen bij beslissingen over Torhouts patrimonium (herbestemmingen en/of aankopen). Aangezien dit soms grote investeringen zijn, pleit Trots Op Torhout voor degelijke langetermijnsplannen en visie hieromtrent.