Lokaal ondernemen

Lokale economie

Trots Op Torhout gelooft sterk in het belang van een gezonde lokale economie en streeft naar ruimere integratie tussen economie en samenleving: een sterke lokale economie versterkt een lokale gemeenschap en omgekeerd.

Veel meer dan detailhandel en horeca

Lokale economie is veel ruimer dan de detailhandel en horeca. Voor Trots Op Torhout gaat lokale economie over alle zelfstandigen en elke activiteit die direct of indirect economische activiteit genereert. Dit betekent dus ook landbouwers, vrije beroepen, de informele economie, maar evengoed start-ups, coöperaties, kmo’s en fair trade organisaties. Ook toerisme (met o.a. cultuur, erfgoed, (groene) recreatie, etc.) vormt een wezenlijk onderdeel van de lokale economie.

Belang van lokale economie

Een goede lokale economie die kan inspelen op lokale opportuniteiten is belangrijk. Het heeft uiteraard een financieel belang want het zorgt voor inkomsten (zowel voor burgers/werknemers als voor de overheid), maar speelt ook een sociale rol, en zelfs een ecologische rol (bv. korte keten en circulaire economie).

De rol van het stadsbestuur

De lokale overheid (stadsbestuur) kan, misschien zelfs meer dan door rechtstreekse financiële steun, de lokale economie op verschillende manieren versterken: (i) actief initiatieven neemt zoals het doordacht herbestemmen van (historische) panden of ongebruikte gebedshuizen of het uitwerken van ‘citymarketing’ om Torhout aantrekkelijk te maken voor buitenstaanders; (ii) een platform aanbieden  waardoor stakeholders betrokken worden bij het beleid met vlotte communicatie naar/tussen ondernemingen (dit kan in samenwerking met organisaties/initiatieven zoals UNIZO, Torhout Handelt, Adviesraad Lokale Economie, etc.); (iii) een aantrekkelijk investeringsklimaat scheppen (gaande van inrichting van publieke ruimte, over huisvesting voor ondernemingen, tot een grond- en pandenbeleid dat buurten economisch aantrekkelijk maakt).

Programmapunten Trots op Torhout

Toerisme

  • Blijvend investeren in toerisme. Torhout heeft er na de stadskernvernieuwing enkele zeer mooie plekjes bij. Er zijn daarnaast ook mooie musea, wandel- en fietsroutes, kastelen en zoveel meer. Bloeiend toerisme zorgt voor meer leven in de stad (‘Torhout levende stad’), en geeft een bijkomende impuls voor lokale handelaars en horeca. Onder impuls van het lokaal bestuur kunnen initiatieven aangetrokken worden die meer mensen naar Torhout brengen, ter bevordering van de lokale economie, zonder het lokaal winkelaanbod te verstoren.

Ruimte om te ondernemen

  • Het faciliteren van extra ondernemingsruimte als stimulans voor groeiende bedrijven en als bijkomende inkomstenbron voor de stad. Dit komt ook ten goede van de middenstand (bv. catering of ontspanningsmogelijkheden op bedrijventerreinen). In dit opzicht moeten nieuwe investeringsdossiers voldoende vlot behandeld worden. Wij pleiten voor een duidelijk ruimtelijk ordeningsplan voor het Torhoutse grondgebied tot 2050, zodat het helder is voor iedereen welke activiteiten waar kunnen gebeuren, en er niet geval per geval telkens een beslissing moet genomen worden die dan veel te lang op zich laat wachten waardoor investeerders en ondernemers afhaken.
  • Ondersteuning van de lokale economie mag niet beperkt blijven tot het centrum van Torhout: ook de levendige handelskernen van andere Torhoutse wijken moeten versterkt worden.
  • Trots Op Torhout wil zorgen voor een gezonde mix van grote, middelgrote en kleine ondernemingen, want ze zijn allemaal belangrijk voor het goed economisch klimaat in een stad zoals Torhout. We hebben in de voorbije jaren helaas gezien dat tal van grootwarenhuizen en grote bedrijven zich niet in Torhout hebben gevestigd, maar wel in de ons omringende gemeenten zoals Zedelgem of Lichtervelde (denk maar aan bv. Jumbo, Albert Heijn, Action, etc.). Dit heeft een impact op het winkelgedrag van Torhoutenaren, die daardoor vaker buiten de stad inkopen doen, wat op zijn beurt een impact heeft op de lokale economie, kleinere lokale winkels, en leegstand. In dat opzicht zijn wij voor de komst van (bv.) een McDonald’s in Torhout (mits voldoende aandacht voor mobiliteit en veiligheid).
    Torhout is trouwens al van in de Middeleeuwen een belangrijke economische trekpleister geweest (het was zelfs de eerste stad in het Graafschap Vlaanderen, met één van de belangrijkste handelscentra), en die status dreigt het te verliezen door het een onduidelijk economisch beleid van de laatste jaren (o.a. met veel te trage behandeling van vergunningen) als gevolg van een gebrek aan visie en ambitie. Dit willen we absoluut veranderen! Wij pleiten voor een duidelijk ruimtelijk ordeningsplan voor het Torhoutse grondgebied tot 2050, zodat het helder is voor iedereen welke activiteiten waar kunnen gebeuren, en er niet geval per geval telkens een beslissing moet genomen worden die dan veel te lang op zich laat wachten waardoor investeerders en ondernemers afhaken.

Starters

  • We willen startups ondersteunen door de bestaande starterspremie te bestendigen en nog beter uit te werken. Daarnaast willen we starters duurzaam ondersteunen door hen actief en laagdrempelig aan te moedigen om individuele begeleiding te volgen of advies in te winnen. We willen ook nagaan om een al dan niet bestaand pand in te richten als starterscentrum (‘incubator’) waar beginnende zelfstandigen en ondernemers hun kans kunnen wagen.
  • De arbeidskrapte bestrijden met maatregelen zoals de uitbreiding van kinderopvang (dit kan bv. op bedrijventerreinen georganiseerd worden), het organiseren van bedrijvendagen of jobdagen, en jobmarkten in samenwerking met de onderwijsinstellingen.

Stimuleren

  • Langer parkeren met ‘blauwe schijf’. We willen de toegelaten parkeerduur met de blauwe schijf langer maken dan de huidige 2 uur. Zo kunnen de mensen na het shoppen nog rustig ergens een koffie drinken of iets eten zonder constant de tijd in de gaten te moeten houden. Bedrijven, horeca- en handelszaken in het centrum zouden een ‘bewonerskaart’ moeten kunnen krijgen zodat de betrokken ondernemers of uitbaters in de buurt van hun zaak kunnen parkeren zonder risico op boetes.
  • Wekelijkse ophaling van papier en karton voor handelaars en bedrijven.
  • Naast de bestaande starterpremie kunnen ook de subsidies voor onderwijs, sport, cultuur, feestelijkheden verder en beter uitgewerkt worden met het oog op de lokale economie.