Op donderdag 2 mei maakten we bekend wie de twee lijsttrekkers zullen zijn voor Trots Op Torhout: Ilja Wostyn en Isabel Laceur.

Houd alvast ook 19 juni om 19:30 vrij in uw agenda, want dan gaan we nog een stapje verder. We onthullen niet alleen de top 5 van onze lijst, maar ook enkele verrassende kandidaten.

Lees de volledige persmededeling:

Met nog minder dan een half jaar te gaan tot de belangrijke datum van 13 oktober 2024, is het moment aangebroken om onze gepassioneerde kandidaten voor te stellen die onze gemeenteraadslijst als lijsttrekkers zullen aanvoeren. Samen met een hechte ploeg, variërend van onafhankelijk, rechts tot links en alles daartussenin, willen zij van Torhout een nóg betere stad maken:

Eerlijker belastingen voor alleenstaanden en éénoudergezinnen

We willen de uitdagingen aanpakken die de inwoners, bedrijven én verenigingen met ons delen. Geen vage slogans, maar wel concrete plannen: zo gaan we resoluut voor het verminderen van de algemene belastingdruk door, bv., de aanvullende personenbelasting te verlagen. De aanslagvoet in Torhout (8%) behoort tot één van de hoogste. We streven naar rechtvaardigheid in (milieu)belasting. Momenteel betalen alleenstaanden en éénoudergezinnen 60 euro, terwijl grotere gezinnen (4 of meer gezinsleden) 75 euro betalen. Onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ (want dat is de reden van deze belasting), stellen wij voor om de milieubelasting te verlagen voor alleenstaanden en éénoudergezinnen.

Versterken van wijken

We willen daarnaast investeren in het versterken van de activiteiten, het sociale netwerk en de handelaars in de wijken. Wij ijveren daarom voor het behoud van wijkscholen zoals Koorbloem, want een wijkschool is vaak een ontmoetingsplaats en verbindt de buurtbewoners. Daarenboven zorgt het sluiten van 3 (!) afdelingen, waaronder de school in de Koornbloem, om te vervangen door een nieuwe (nog te bouwen) vestiging in de Ernest Claeslaan volgens ons voor ernstige mobiliteitsproblemen en onveilige verkeerssituaties.

Lokaal ondernemen stimuleren en faciliteren

Een ander speerpunt is het beter ondersteunen van de lokale handelaars. Zij moeten een oneerlijke concurrentiestrijd voeren met online mastodonten zoals Amazon en zo verdwijnen er steeds meer handelszaken in Torhout. Ook willen we inzetten op het ondersteunen van de Torhoutse jeugd en verenigingen, zodat zij geschikte ruimtes hebben om hun activiteiten te kunnen uitoefenen. Het jeugdhuis blijft bv. het best behouden in het centrum van onze stad, zodat er een veilige ontmoetingsplaats voor jongeren dichtbij de scholen is.”

Momenteel (nog) geen zetel in de gemeenteraad, maar overduidelijk wél een passie voor onze stad! Onze lijsttrekkers zijn niet alleen geëngageerd, maar stralen ook vernieuwing, belofte en toewijding uit. Ze zijn klaar om de uitdagingen van onze stad aan te pakken. Ze streven naar een stad die bruist: veilig, groen, met betaalbare woningen en volop kansen voor inwoners, verenigingen én ondernemingen. Na jaren van hetzelfde beleid is het tijd voor frisse vernieuwing en een toekomstgerichte aanpak die vanuit het hart én verstand komt. We stellen graag onze lijsttrekkers aan u voor!

Voorstelling lijststrekker Ilja Wostyn

Ilja Wostyn (28) is vrijgezel en is de jongste zoon van Piet Wostyn en Annick Dedoelder (hij heeft twee zussen, Sarah en Faïka, en een broer, Jona). Hij studeerde af aan het KTA te Brugge in de richting elektrische installaties en werkt momenteel als technieker in de vaste weekend- en feestdagenploeg bij Ardo in Koolskamp. Tijdens de week bouwt hij zijn eigen huis in de Keibergstraat 162 te Torhout en helpt zijn vader bij Mostaard Wostyn, met de bedoeling het bedrijf op termijn over te nemen.

“Torhout heeft veel mooie en toffe verenigingen die o.a. door subsidies vanuit het stadsbestuur en de voordelen die ze krijgen als officiële Torhoutse vereniging kunnen blijven bestaan. Een belangrijk knelpunt is echter dat er locaties en lokalen te kort zijn, zoals bv. vergaderruimtes, repetitieruimtes voor toneel- en muziekverenigingen, of een deftige fuifzaal (en geen omgebouwde sportzaal waar te veel werk in kruipt voor vrijwilligers om als fuifzaal te kunnen functioneren). De verhuis van het zwembad naar site Thor is een mooie opportuniteit om van het oude zwembad een ruimte voor verenigen te maken, en we zouden er zelfs een fuifzaal in kunnen huisvesten.”

Ilja Wostyn

Voorstelling lijsttrekker Isabel Laceur

Isabel Laceur (48) is mama van 3 kids en woont samen met Nico in de Oude Gentweg. Met haar diploma bachelor sociaal werk is ze reeds 25 jaar aan het werk, voornamelijk in de non-profitsector. Zo werkte ze voorheen als sectorverantwoordelijke thuishulp Bond Moyson, regioverantwoordelijke werkloosheidsdienst ABVV, coördinator buitenschoolse kinderopvang De Blauwe Lelie, en het OCMW Brugge. Momenteel is Isabel coördinator personeel voor de welzijnsvoorzieningen binnen scholengroep Impact.

“Werken mét mensen, vóór mensen geeft mij zeer veel voldoening en is voor mij de rode draad in mijn leven. Dit sociale engagement wil ik doortrekken in mijn politieke ambities voor Trots Op Torhout. Het zijn soms de kleine dingen die een groot verschil of grote impact kunnen hebben bij de mensen.”

Isabel Laceur

In het weekend kan je Isabel terugvinden op het voetbalveld als délégé van de U13 KSV Loppem en als trouwste supporter van haar zoon Luca. In de zomer geniet ze ervan om onder vrienden een balletje te slaan op het tennisterrein.

Lees nog meer in volgende artikels: