infrastructuur en patrimonium

Infrastructuur

Trots Op Torhout wil meedenken en -werken aan het duurzaam en efficiënt beheer en ontwikkeling van de infrastructuur en het patrimonium van Torhout.

Efficiënte en verkeersveilige inplanting van scholen

Er is heel wat terechte bezorgdheid over de plannen om drie schoolafdelingen te sluiten, waaronder de school in de Koornbloem, om plaats te maken voor een nieuwe (nog te bouwen) vestiging in de Ernest Claeslaan. Wij vrezen dat dit zal leiden tot ernstige mobiliteitsproblemen en onveilige verkeerssituaties, gezien de extra toestroom van jonge leerlingen (kleuters en kinderen) in de reeds overbelaste Ernest Claeslaan en omliggende straten. Bovendien zou dit het verdwijnen van het sociale netwerk in bv. de wijk Koornbloem tot gevolg hebben, aangezien wijkscholen vaak fungeren als ontmoetingsplaatsen die de buurtbewoners verbinden. Wij zijn daarom geen voorstander van een nieuwe school in de Ernest Claeslaan en pleiten voor het behoud van de wijkschool Koornbloem.

Centrum+ en site Thor

Trots op Torhout wil (mee)werken aan een toekomstvisie en ruimtelijke ontwikkelingsstrategie voor Centrum+ en inrichtingsvisie voor site Thor. Het stadsbestuur van Torhout is, samen met externe partners, aan het werken aan de opmaak van een ruimtelijke ontwikkelingsstrategie voor de zone Centrum+, een stadsdeel ten noorden van het centrum. Aansluitend wenst de stad concreter inzicht te verwerven in de ontwikkelingskansen van site Thor aan de hand van een inrichtingsvisie. Als Trots Op Torhout willen we ervoor zorgen dat burgers en omwonenden nauw betrokken (kunnen) worden bij de verdere uitwerking van deze plannen en dat het stadsbestuur hier voldoende transparant over communiceert. Meer informatie op de website van de Vlaamse Bouwmeester.

Gepaste accommodatie

  • Realiseren van een fuifzaal op maat.
  • Realiseren van infrastructuur voor startende handelaars.
  • De accommodatie voor sport en cultuur verder ontwikkelen binnen de bestaande infrastructuur in samenwerking met de scholengemeenschappen.
  • Meer aandacht en overleg omtrent vragen en voorstellen vanuit de (jeugd)verenigingen, en de niet-georganiseerde jeugd, met effectieve en adequate acties.
  • Voldoende aanduidingen en bewegwijzering naar horecazaken en bedrijven.
  • Beter inrichten van alle hondenlosloopweides. We hebben in Torhout prachtige losloopweides maar het is spijtig dat er weinig mee gedaan wordt. De weide aan ’t Hoge Water is een groot maar leeg grasveld; hier moet het mogelijk zijn om (bv.) obstakels of speeltuig voor honden te zetten. De losloopweide in het Ravenhofpark wordt zelfs niet onderhouden: grote takken vallen regelmatig uit de bomen en als het eens regent is het daar een modderpoel. Op de Koningshoek ligt een kleine losloopweide die mooi is ingericht met enkele boomstammen, maar via de boomstammen kunnen honden helaas over het hekken springen.