Alleenstaande

Alleenstaanden in Torhout (achtergrondinformatie)

Achtergrondinformatie over ons programma voor een bruisend Torhout dat rekening houdt met alleenstaanden, alleenwonenden en éénoudergezinnen:

Alleenstaanden zwaarst belast

De stijgende (energie)prijzen doen veel gezinnen pijn. Maar mensen die er alleen voor staan, krijgen het nog veel harder te verduren. Alleenstaanden zijn daarenboven de zwaarst belaste werknemers ter wereld. Veel van onze inwoners, zoals jonge alleenstaande ouders of alleenstaande gepensioneerden, komen steeds vaker niet rond.

Alleenwoners hebben vaak meer kosten dan mensen die samenwonen. Vooral de kosten van wonen wegen zwaar door. Als je huurt of een lening afbetaalt, moet je dat in je eentje doen. Ook de energiekost moet je alleen dragen, en hoe minder bewoners hoe hoger de relatieve kost per bewoner (want de kost om een ruimte te verwarmen hangt nauwelijks af van het aantal aanwezige personen). Een ander punt waar alleenwoners mee kampen zijn de forfaitaire belastingen en taksen. Denken we bijvoorbeeld aan de onroerende voorheffing. Die belasting wordt per gezin betaald en niet volgens het aantal bewoners. Gezinnen met kinderen ten laste hebben bovendien recht op vermindering van de onroerende voorheffing. Een ander voorbeeld is de algemene milieubelasting in Torhout: éénpersoonsgezinnen betalen ze 60 euro per jaar, terwijl grotere gezinnen respectievelijk 68 euro (2-3 gezinsleden) of 75 euro (4 of meer gezinsleden) betalen. Dit is weinig rechtvaardig en strookt niet met de opzet van deze belasting (o.a. het motto van ‘de vervuiler betaalt’).

Groeiend aantal singles en éénoudergezinnen in Torhout

In juni 2023 telde ons land ruim 1,8 miljoen eenpersoonshuishoudens of 35,9% van de 5,1 miljoen particuliere huishoudens. Op basis van cijfergegevens van Statbel stellen we vast dat ca. 40% van alle gezinnen in Torhout bestaan uit alleenwonenden en alleenstaande ouders; een significante groep die daarenboven blijft groeien. De stijging van het aantal alleenwonenden en alleenstaande ouders is in Torhout 42% groter dan de gemiddelde stijging in West-Vlaanderen over de laatste 10 jaar. De laatste 10 jaar is in Torhout de toename van alleenstaande ouders (met +0,4%) opmerkelijk groter in vergelijking met bv. het arrondissement Brugge (waar dit zelfs daalde met 0,2%) of West-Vlaanderen (waar het gelijk bleef). Over de laatste 20 jaar bekeken, is de toename van alleenstaande ouders in Torhout volledig te situeren in de laatste 10 jaar, terwijl de toename in West-Vlaanderen volledig te situeren was in de periode 2002-2012. In de toekomst zal deze problematiek in Torhout dus alleen maar toenemen!

Op 25 april 2024 publiceerde De Morgen een artikel en op de kaart is inderdaad duidelijk dat de uitdagingen in Torhout groter zijn dan de ons omringende gemeenten (bron: Statbel).

Alleenstaanden staan niet alleen met Trots Op Torhout!

Het beleid is (nog) niet aangepast aan deze steeds groter wordende groep van inwoners. Trots Op Torhout werkte enkele concrete voorstellen uit om deze groep van inwoners te ondersteunen. Naast het realiseren van deze voorstellen streeft Trots Op Torhout ernaar om een charter te ontwikkelen en te laten goedkeuren door de gemeenteraad met regels en aanbevelingen voor een ‘singlesvriendelijker’ beleid, waarbij iedereen gelijkwaardig wordt behandeld in de dienstverlening, regelgeving en communicatie. Beleidsmaatregelen zouden dan door de gemeenteraad steeds afgetoetst moeten worden op hun impact op mensen die alleenwonen. Dus: streven naar leefvormneutrale maatregelen.

Daar wil Trots Op Torhout graag (mee) op toezien!