jeugd en verenigingen

Jeugd en verenigingen

Trots Op Torhout wil investeren in de jeugd en verenigingen van onze stad: zij staan voor de toekomst en zorgen voor sociale cohesie.

Jeugd

  • Trots Op Torhout wil een nieuwe ‘échte’ fuifzaal op maat realiseren voor onze stad. Dit moet uiteraard veel meer zijn dan een omgebouwde sportzaal (zoals bv. nu in De Mast, want daar kruipt te veel werk in voor vrijwilligers om de zaal bruikbaar te krijgen), en dienst kunnen doen als volwaardige fuif- en evenementenhal.
  • Ondersteuning van het jeugdhuis. Een jeugdhuis is essentieel in een studentenstad als Torhout. September 2024 loopt het (privé)huurcontract van jeugdhuis Troubadour af, en er wordt momenteel uitgekeken naar een nieuwe locatie. We vinden het belangrijk dat de locatie in het centrum blijft en op wandelafstand van de scholen, want de schoolgaande jeugd is hun doelgroep. Een mogelijke locatie is villa de Brouckère met tuin de Brouckère: buitenruimte is voor een jeugdhuis nl. een grote meerwaarde. Wij willen ervoor zorgen dat het stadsbestuur luistert en tegemoetkomt aan de noden van het jeugdhuis en dat ze de jeugd tegelijkertijd voldoende zelfstandig hun visie voor het jeugdhuis laat uitwerken.
  • In samenwerking met het jeugdhuis wil Trots Op Torhout uitkijken om een jongerenontmoetingscentrum te creëren. Dit kan bijvoorbeeld in de kelder van het vrijetijdshuis, op site Thor, in villa de Brouckère of in het zwembad (nadat deze verhuisd is).

Verenigingen

  • Op de site Leda, gelegen naast speelplaats de Warande, wil de stad een ontmoetingsplaats creëren, met lokalen voor de jeugdbewegingen. Degenen die niet willen verhuizen naar deze site, zullen de verbouwingen van hun huidig lokaal zelf moeten betalen. Wij willen echter dat er zich in iedere wijk een jeugdbeweging zou kunnen vestigen, mét steun van het stadsbestuur.
  • Veel verenigingen zijn actief op een thema’s die gebundeld worden binnen de Cultuurraad (Erfgoed, Podium, Kunst, Vrije tijd en Recreatie). Neem zeker een kijkje op onze themapagina Cultuur voor onze standpunten en ideeën hieromtrent.