Ilja Wostyn maakte tijdens de gemeenteraad op 23 oktober 2023 gebruik van het zgn. ‘spreekrecht voor niet-raadsleden’ om enkele vragen te stellen aan het stadsbestuur over de concrete plannen voor de site Thor en steun voor onze verenigingen. Hieronder volgt de integrale tekst. Wil je ook dat wij een thema aankaarten of een vraag stellen over iets dat jij belangrijk vindt? Contacteer ons! Op ons kan je rekenen!


Vraag Gemeenteraad Torhout 23 oktober 2023

Betreft: Ondersteuning voor Torhoutse verenigingen en concrete plannen voor site Thor

Gericht aan: Lieselotte Denolf, eerste schepen van cultuur en musea, stadsplanning, jeugd, iInformatie, participatie en dienstverlening, erediensten, vrijwilligerswerking en onderwijs

Geachte raadsleden,

Al geruime tijd doen diverse Torhoutse verenigingen een beroep op de stad voor passende ruimtes om hun activiteiten uit te kunnen voeren, waaronder vergaderingen en bijeenkomsten. Echter, vanuit Trots op Torhout ervaren wij een zekere terughoudendheid van het stadsbestuur in dit opzicht.

Een schrijnend voorbeeld hiervan is het jeugdhuis de Troubadour dat, als enige in West-Vlaanderen, genoodzaakt was privéruimte te huren. Ondanks hun grote investeringen in dit gebouw, blijven zij onzeker over hun toekomstige huisvesting. Pas toen zij aan de bel trokken over hun dreigende sluiting wegens financiële zorgen, ontvingen ze een huursubsidie. Voor deze steun zijn wij uiteraard dankbaar.

Ook de televestiaire zocht meer dan een jaar vruchteloos naar geschikte huisvesting, en moest uiteindelijk uitwijken naar de privésector. Hoewel zij enige ondersteuning ontvangen vanuit het stadsbestuur, rijst de vraag hoelang zij deze situatie vol kunnen houden. Ik vrees een scenario vergelijkbaar met dat van het jeugdhuis.

In juli 2021 verwierf de stad de site Thor, die zich uitstekend zou lenen voor de ontwikkeling van onder andere een nieuw zwembad. Hierdoor zou de huidige zwembadcafetaria beschikbaar kunnen komen als locatie voor het jeugdhuis. Tevens kan de zwembadkuip omgebouwd worden tot een volwaardige fuifzaal, aangezien zaal De Mast aanzienlijke inspanningen vergt om als zodanig dienst te kunnen doen. Bovendien biedt de kuip mogelijkheden als repetitieruimte voor startende bands en andere muziekverenigingen.

Ik las op de website van de Vlaamse bouwmeester dat de stad op zoek is naar een ontwerpteam om de ontwikkelingspotentie van de site Thor te onderzoeken. Offertes hiervoor konden tot oktober 2022 ingediend worden. Inmiddels is een jaar verstreken en heb ik hieromtrent geen verdere berichtgeving vernomen.

Mijn vraag is daarom dat het stadsbestuur de diverse Torhoutse verenigingen en vrijwilligerswerking ondersteunt en de nodige faciliteiten voorziet en bestaat uit volgende deelvragen:

  1. Hoe wordt er op dit moment tegemoetgekomen aan de behoefte van verenigingen aan vergaderruimtes en bijeenkomstfaciliteiten?
  2. Wat is het plan van aanpak van het stadsbestuur en welke maatregelen zullen er genomen worden om de verzoeken van diverse Torhoutse verenigingen naar geschikte bijeenkomstruimtes te accommoderen?
  3. Welke concrete plannen heeft het stadsbestuur voor de site Thor?